Alkohol
Svaki četvrti stanovnik Hrvatske je alkoholičar. S obzirom da je alkohol socijalno najprihvatljivije psihoaktivno sredstvo izlječenje alkoholizma je vrlo teško zbog recidiva. Alkohol se reklamira i konzumira gotovo svudaSastav
Alkoholi su sastavljeni od atoma ugljika te vodika i kisika koji tvore i funkcionalnu grupu alkohola (-OH). Prema smještaju OH-grupe alkoholi se dijele na primarne, sekundarne i tercijarne. Alkoholi, kao i fenoli, imaju relativno visoko vrelište jer se molekule međusobno povezuju vodikovom vezom. Imena alkohola se tvore tako da se na naziv alkana doda nastavak ol.Alkoholi su derivati ugljikovodika i u prirodi dolaze u nekoliko oblika. Pri spomenu alkohola, najčešće pomislimo na etilni alkohol, odnosno etanol. Upravo je etanol sastojak alkoholnih pića, u kojima se može naći u različitim postocima. U žestokim pićima poput rakije, viskija ili vodke, može biti 20-55% etilnog alkohola. Likeri sadrže od 30-40%, dok manje alkoholna pića poput vina i piva sadrže od 2-12,5% etanola.
Etanol se, osim u alkoholnim pićima, koristi i u medicini kao sredstvo za dezinfekciju, fiksaciju i konzerviranje pripravaka, a služi i kao polazna sirovina za cijeli niz kemikalija.
Najjača alkoholna pića sadrže oko 45% alkohola, dok je volumni udio etanola u apsolutnom alkoholu 96%. Ako čovjek odjednom popije 500 ml čistog etanola može umrijeti.
Ulični nazivi
Cuga, bumba.Načini uzimanja
Alkoholna pića se konzumiraju pijenjem.Djelovanje
Samo nekoliko minuta od konzumacije alkohola, koncentracija alkohola u krvi počinje rasti. Usporava se protok signala između živčanih stanica i tako djeluje na fizičke i mentalne aktivnosti osobe.Alkohol uklanja prepreke u ponašanju koje nas obuzdavaju, pa tjera osobe da se ponašaju onako kako u normalnim okolnostima ne bi. To uključuje i potencijalno vrlo štetne aktivnosti, nasilje ili vožnju pod utjecajem alkohola. Nerijetko se događa da baš zbog alkohola pojedinci ozbiljno ugroze svoj i tuđi život. Pomanjkanje samokontrole i prenaglašeno lažno samopouzdanje neizbježni su efekt prekomjerne konzumacije alkohola.
Otprilike 20% etanola apsorbira se u krvotok izravno iz želuca, a preostalih 80% iz tankog crijeva. Iz toga proizlazi da će se alkohol sporije apsorbirati i doseći manju koncentraciju ukoliko se duže vrijeme zadrži u želucu, odnosno ukoliko u želucu ima hrane. Zato se nikada ne preporučuje konzumacija alkohola na prazan želudac, budući da se na taj način vrlo brzo apsorbira u krvotok i unutar sat vremena doseže vrlo visoku koncentraciju.
Posljedice uzimanja
Dugotrajno prekomjerno konzumiranje alkohola može uzrokovati ozbiljne psihološke probleme, uključujući tjeskobu i ovisnost o alkoholu. Ovisnost o alkoholu može pogoditi osobe oba spola i svih dobnih skupina uključujući i maloljetnike i djecu.Alkoholi su po prirodi otrovi. Neki oblici mogu uzrokovati sljepilo konzumacijom samo male količine. Etilni alkohol može biti štetan, pa čak i smrtonosan ukoliko se konzumira u velikim količinama tokom kratkog vremenskog perioda. Važno je reći da i male količine alkohola, poput onih u limenci piva, čaši vina ili čašici žestokog pića također mogu imati štetan učinak.
S obzirom da su alkoholna pića socijalno prihvatljivo psihoaktivno sredstvo, izlječenje alkoholizma vrlo je teško zbog recidiva. Alkoholizam je kronična recidivirajuća bolest baš kao i ovisnost o drogama ili kocki. U praktičnom smislu to znači da alkoholičar nikada nije u potpunosti izliječen nego uvijek na njega vreba opasnost recidiva. Za dugi tretman koji slijedi, potreban je intenzivni angažman i koordinacija državnih institucija te nevladinih udruga koje se bave ovom problematikom.
Stalno ulaganje velikih sredstava također je potrebno uz ekipe sastavljene od psihijatara, psihologa, socijalnih radnika i ostalih stručnjaka. Kasnije, nakon tretmana i bez klubova liječenih alkoholičara teško je očekivati trajniju apstinenciju i pravu rehabilitaciju koja uključuje i ovisnikovu obitelj.
Simptomi
Koncentracija alkohola u krvi mjeri se promilima, odnosno gramima po kubičnom centimetru (g/cm3). Primjerice, kada neka osoba ima 0,5 promila alkohola u krvi, to iznosi 0,5 grama na 1000 kubičnih centimetara krvi (0,5 g/1000 cm3).Učinak pojedinih razina alkohola u krvi na fizičke i mentalne funkcije organizma:
0,2 do 0,3 promila - osoba osjeća laganu euforiju i gubitak sramežljivosti. Nema vidljivog depresivnog učinka, osoba je umjereno opuštena.
0,4 do 0,6 promila - osoba se osjeća veselo, opušteno, smanjuju se prepreke u ponašanju, pojava osjećaja topline i euforije. Javljaju se manje smetnje u razboritosti i sjećanju te smanjenje opreza. Emocije mogu biti intenzivnije, a ponašanje postati preuveličano. U ovom trenutku ljudi bi trebali prestati piti.
0,7 do 0,9 promila - lagane smetnje u ravnoteži, govoru, vidu, vremenu reakcije i sluhu. Smanjena mogućnost procjene i samokontrole te smetnje u razboritosti i sjećanju. Pripita osoba vjeruje kako funkcionira bolje nego što je to stvarno slučaj. Euforija je također prisutna.
1 do 1,25 promila – uz prisutstvo euforije značajne smetnje u motornoj koordinaciji i gubitak pravilne procjene. Mogu se javiti poteškoće u govoru te smetnje u ravnoteži, vidu, vremenu reakcije.
1,3 do 1,5 promila - velike smetnje u motoričkim funkcijama i manjak fizičke kontrole. Zamućeni vid i značajan gubitak ravnoteže. Smanjuje se stanje euforije i nastupa emocionalno stanje tjeskobe, depresije i nemira.
1,6 do 1,9 promila - prevladava stanje tjeskobe, depresije i nemira, može se javiti mučnina.
2 promila - osjećaji zbunjenosti, izgubljenosti i dezorijentiranost. Osoba može trebati pomoć kako bi se ustala ili hodala. Ukoliko dođe do ozljede, moguće je da osoba to ne osjeti. Pri ovoj razini alkohola kod nekih ljudi javlja se mučnina i povraćanje. Moguća su razdoblja kojih se osoba ne sjeća.
2,5 promila - ozbiljne smetnje u svim mentalnim, fizičkim i osjetilnim funkcijama. Povećan rizik od gušenja prilikom povraćanja i ozljeda prilikom pada ili druge vrste nesreće.
3 promila - osoba ne shvaća gdje se nalazi. Može doći do nagle nesvjestice i težeg buđenja iz tog stanja.
3,5 promila - moguća pojava kome. Ovo stanje jednako je razini kirurške anestezije.
4 promila i više - koma i moguća smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja tijekom povraćanja zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća.
Povijest
Davno izumrli Sumerani proizvodili su više različitih vrsta piva. Proizvodnja vina počela je u starom Egiptu. Utvrđeno je da se grožđani sok brzo kvari, ali da fermentirani sok-vino može stajati duže. Ozris, egipatski bog ratarstva, navodno je naučio ljude umijeću spravljanja piva. Egipćani su proizvodili pivo klijanjem ječma u posudama. Rastopljena sladna kaša fermentirana je kvascem. Upotreba hmelja zabilježena je u 7. st. pr. Krista.Čovjek proizvodi alkoholna pića već više tisuća godina. Drevni su narodi vino nazivali 'vodom života' pa čak i 'svetim pićem'. Prvotno je bilo namijenjeno samo odabranima, a tek onda svima.
Nekoć je proizvodnja vina bila skupa jer je bilo premalo obradive zemlje, pa je i zloupotrebe bilo manje. Zbog kratkoće življenja alkoholizam se nije mogao niti razviti, jer bi alkoholičara brzo pokosile zarazne bolesti. Destilacija rižinog piva (sake) bila je poznata u Kini 800 g. pr. Krista., ali je u Europi destilacija nepoznata sve do 10.st.
U staroj Grčkoj bile su omiljene svetkovine u čast boga vina Dioniza. Rimljani su poznati po uzgoju i širenju kulture vinove loze diljem carstva. U Hrvatskoj se oduvijek uzgaja vinova loza i proizvodi vino. Prva destilacija viskija započela u Irskoj u 11. ili 12. st i brzo se proširila u Škotsku.
U 14. st. pojavila se u srednjoj Europi industrijska proizvodnja piva. Tako važnu namjernicu štitilo se od mogućih patvorina kao i neopravdana bogaćenja (Hamburijev zakonik propisuje: 'Pivo ne smije sadržavati previše vode i ne smije se prodavati po previsokim cijenama').
Nema komentara:
Objavi komentar